Ribolina kužina

Aromatično pile iz pećnice

1 grill pile

1 luk

4 češnja češnjaka

2 limuna

ribana korica 2 limuna

3 žlice omekšanog maslaca

3 grančice ružmarina

1 žličica slatke paprike

1dl bijelog vina

Sol i papar

 

Sitno nasjeckajte listiće sa jedne grančice ružmarina, 1 češanj češnjaka te pomiješajte sa omekšanim maslacem, limunovom koricom, slatkom paprikom, soli i paprom. Pile dobro posušite papirnatim ručnicima.

Polovicom smjese maslaca i začina dobro namažite pile iznutra, a drugu polovicu nanesite sa vanjske strane, te još malo zasolite i poparite ako želite nešto pikantnije jelo.

Pile napunite sa dvije četvrtine luka, polovicom limuna, jedim češnjem češnjaka, grančicom ružmarina i stavite u pleh za pečenje. Oko pileta stavite ostatak polovica limuna, četvrtine luka i grančicu ružmarina. Podlijte sa čašom bijelog vina i pecite u prije zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok koža na prsima ne počne dobivati tamniju boju. Nakon toga okrenite pile na prsa(leđa gore), prelite sokom od pečenja i pecite oko 20 minuta. Ponovo okrenite pile na leđa (prsa gore), ako je premalo tekućine dodaje 1 dl tople vode i pecite još 20-30 minuta odnosno dok pile ne dobije lijepu zlatnu boju i hrskavu kožicu.